Het Zuiderzeevarken komt uit Wijdenes

16 oktober 2021gerechten

De Zuiderzee. Een omgeving met een rijke geschiedenis en ook een plek waar echt geboerd wordt. Wat van ver komt is lekker, wordt wel gezegd. Maar wat wij van dichtbij krijgen, is dat helemaal. En dat doen we natuurlijk het liefst, dat is beter voor het milieu en dus voor ons allemaal. Een goed voorbeeld … Read More

Kerstmis en hoe een eend van Italië naar Frankrijk trok

16 december 2018feestdagen

Die eerste sneeuwvlokken, niemand hoort ze. Aarzelend zoeken ze een weg naar beneden, vallen geruisloos neer op de nog onwennige aarde. Ze wachten. Op de anderen, om samen die witte wereld te maken. Glinsterend, fonkelend, zonder geluid. En dan is het ochtend. Een kind wordt wakker en kijkt naar buiten. De betovering van het winterseizoen … Read More

Lekker koken voor meer

10 december 2018gerechten

Koken voor meer personen is leuk. Bepaalde gerechten lenen zich nu eenmaal beter om voor meerdere personen te bereiden. De bekende stoofpot, een mooie maaltijdsoep, een lekkere taart. Wie veel kindermonden moet voeden, komt al snel uit bij pannenkoeken, verse broodjes met daarin een smakelijk knakworstje, pizza of pasta bolognese. Overigens doen diezelfde pannenkoeken het … Read More

Hoe je kookt voor één, of meer

22 oktober 2018gerechten

Wie kookt er eigenlijk nog? En dan is koken écht koken, niet een bakje in de magnetron zetten. Efficiency of gemakzucht: geen volk ter wereld besteedt zo weinig tijd aan de dagelijkse warme maaltijd als het Nederlandse. Welgeteld 18 minuten. Een leuk kookgewoonten onderzoek Maggi deed ter gelegenheid van het 120 jarig bestaan in 2015 … Read More

Zomerse hapjes met een vleugje Italië

22 juli 2017gerechten

In de zomer koken wij anders dan in de winter. En als het even kan eten wij graag buiten – bij echt warm weer liefst ook niet al te ingewikkeld. De Italiaanse antipasti zijn dan zowel heel lekker als makkelijk. Bovendien is het snel te bereiden. Om weer eens wat nieuwe inspiratie op te doen, … Read More

Hoe barbecue afstamt van Astérix en Obélix

14 juni 2017gerechten

Waar komt het barbecue gebruik vandaan? Zomertijd is barbecuetijd. Buiten eten en lekker van alles op dat vuur, het geeft al snel het gevoel van een beetje vakantie. Het is ook makkelijk en zeker als de temperatuur flink oploopt, is zwoegen in een warme keuken niet zo aanlokkelijk. Eigenlijk is het wel grappig dat wij … Read More

Lamsvlees en rozemarijn

12 april 2017gerechten

Pasen staat voor de deur en daar hoort een mooi gerecht met lamsvlees bij. Als kruid gebruiken we dan het liefst rozemarijn. Een culinaire combinatie die succes garandeert. Eerst iets over braadtijden van een lamsbout. In de oven op 225 graden. Per 500 gram vlees (inclusief bot) zijn deze: Rosé – 10 minuten Medium – … Read More

Pasen, het paaslam, de paashaas en Bach.

9 april 2017feestdagen

Het feest van Pasen kende lange tijd geen vaste datum. Er werden verschillende berekeningen gebruikt die ook weer door iedereen anders geïnterpreteerd konden worden. Daar het in het Romeinse rijk al langere tijd onrustig was, op vele fronten dus ook geloof en religie, komen in het jaar 325 voor het eerst alle kerkelijke leiders bijeen. … Read More

Pasen, Pesach en het Lentepunt

9 april 2017feestdagen

Wat betekent Pasen voor ons? De Paastijd is voor velen het moment om uitstapjes te maken. Naar familie en vrienden of naar de vele winkels die op 2e Paasdag geopend zijn. Files op de wegen en lange rijen bij de kassa dus. Maar achter deze vrije dagen schuilt veel traditie. Pasen is in de christelijke … Read More

De 10 ondernemerslessen van Astrid Drenthe

17 februari 2017algemeen

Het leven is een circelgang. Ook voor ondernemers. En daar zijn lessen uit te trekken. Een ware kwaliteitsslagerij, een top-traîteur – hoe bereik je als ondernemer de hogere en liefst de hoogste regionen van het vak? Wat voor mensen zijn het die dat lukt? Geen managementboek dat een eensluidend antwoord kan bieden en geen opleiding … Read More