De Zuiderzee. Een omgeving met een rijke geschiedenis en ook een plek waar echt geboerd wordt. Wat van ver komt is lekker, wordt wel gezegd. Maar wat wij van dichtbij krijgen, is dat helemaal. En dat doen we natuurlijk het liefst, dat is beter voor het milieu en dus voor ons allemaal. Een goed voorbeeld … Read More
Kerstmis en hoe een eend van Italië naar Frankrijk trok
Die eerste sneeuwvlokken, niemand hoort ze. Aarzelend zoeken ze een weg naar beneden, vallen geruisloos neer op de nog onwennige aarde. Ze wachten. Op de anderen, om samen die witte wereld te maken. Glinsterend, fonkelend, zonder geluid. En dan is het ochtend. Een kind wordt wakker en kijkt naar buiten. De betovering van het winterseizoen … Read More
Lekker koken voor meer
Koken voor meer personen is leuk. Bepaalde gerechten lenen zich nu eenmaal beter om voor meerdere personen te bereiden. De bekende stoofpot, een mooie maaltijdsoep, een lekkere taart. Wie veel kindermonden moet voeden, komt al snel uit bij pannenkoeken, verse broodjes met daarin een smakelijk knakworstje, pizza of pasta bolognese. Overigens doen diezelfde pannenkoeken het … Read More
Hoe je kookt voor één, of meer
Wie kookt er eigenlijk nog? En dan is koken écht koken, niet een bakje in de magnetron zetten. Efficiency of gemakzucht: geen volk ter wereld besteedt zo weinig tijd aan de dagelijkse warme maaltijd als het Nederlandse. Welgeteld 18 minuten. Een leuk kookgewoonten onderzoek Maggi deed ter gelegenheid van het 120 jarig bestaan in 2015 … Read More
Zomerse hapjes met een vleugje Italië
In de zomer koken wij anders dan in de winter. En als het even kan eten wij graag buiten – bij echt warm weer liefst ook niet al te ingewikkeld. De Italiaanse antipasti zijn dan zowel heel lekker als makkelijk. Bovendien is het snel te bereiden. Om weer eens wat nieuwe inspiratie op te doen, … Read More
Hoe barbecue afstamt van Astérix en Obélix
Waar komt het barbecue gebruik vandaan? Zomertijd is barbecuetijd. Buiten eten en lekker van alles op dat vuur, het geeft al snel het gevoel van een beetje vakantie. Het is ook makkelijk en zeker als de temperatuur flink oploopt, is zwoegen in een warme keuken niet zo aanlokkelijk. Eigenlijk is het wel grappig dat wij … Read More
Lamsvlees en rozemarijn
Pasen staat voor de deur en daar hoort een mooi gerecht met lamsvlees bij. Als kruid gebruiken we dan het liefst rozemarijn. Een culinaire combinatie die succes garandeert. Eerst iets over braadtijden van een lamsbout. In de oven op 225 graden. Per 500 gram vlees (inclusief bot) zijn deze: Rosé – 10 minuten Medium – … Read More
Pasen, het paaslam, de paashaas en Bach.
Het feest van Pasen kende lange tijd geen vaste datum. Er werden verschillende berekeningen gebruikt die ook weer door iedereen anders geïnterpreteerd konden worden. Daar het in het Romeinse rijk al langere tijd onrustig was, op vele fronten dus ook geloof en religie, komen in het jaar 325 voor het eerst alle kerkelijke leiders bijeen. … Read More
Pasen, Pesach en het Lentepunt
Wat betekent Pasen voor ons? De Paastijd is voor velen het moment om uitstapjes te maken. Naar familie en vrienden of naar de vele winkels die op 2e Paasdag geopend zijn. Files op de wegen en lange rijen bij de kassa dus. Maar achter deze vrije dagen schuilt veel traditie. Pasen is in de christelijke … Read More
De 10 ondernemerslessen van Astrid Drenthe
Het leven is een circelgang. Ook voor ondernemers. En daar zijn lessen uit te trekken. Een ware kwaliteitsslagerij, een top-traîteur – hoe bereik je als ondernemer de hogere en liefst de hoogste regionen van het vak? Wat voor mensen zijn het die dat lukt? Geen managementboek dat een eensluidend antwoord kan bieden en geen opleiding … Read More