De Zuiderzee. Een omgeving met een rijke geschiedenis en ook een plek waar echt geboerd wordt. Wat van ver komt is lekker, wordt wel gezegd. Maar wat wij van dichtbij krijgen, is dat helemaal. En dat doen we natuurlijk het liefst, dat is beter voor het milieu en dus voor ons allemaal. Een goed voorbeeld is het Zuiderzeevarken dat lekker rondscharrelt op de boerderij van Erik en Marleen in Wijdenes, dichtbij het Noord-Hollandse Hoorn.

Samenwerking

Een rondje door de regio dus en zo komen we bij Peter Konijn B.V. in Alkmaar, een kleinschalige groothandel in varkensvlees, kip en vegetarische producten. Vanaf de dag dat Astrid Drenthe begon in 2006, werkt ze met het bedrijf samen. In september 2021 besloot Astrid een nieuw product van Konijn in haar assortiment op te nemen, het Zuiderzeevarken.

Michael Fakkeldij, die samen met Maaikel Bontekoning vleesgroothandel Peter Konijn bestiert, werkt graag met Astrid samen en is ook persoonlijk erg op haar gesteld.  “Onze samenwerking met Astrid dateert al van de tijd dat ze nog in de Kingsalmarkt zat. Ze is een eerlijke en oprechte sparringpartner, die met open vizier zaken doet. Dat was zo en dat is zo. Samenwerken met haar is elke dag weer een feestje. Maar het meeste in haar waardeer ik haar warme, menselijke kant. Die zagen we onder andere in 2017, toen we een inzameling deden voor het weeshuis in Indonesië dat we steunen. Astrid had toen twee weken lang een actie met hamburgers. Elke cent ging naar onze stichting. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor.”

Het welzijn van de dieren

Astrid besluit natuurlijk niet zomaar om een product aan het assortiment toe te voegen. De kwaliteitslat ligt hoog en de service moet uitstekend zijn. Het streven is ook om enkel en alleen vlees te verkopen van dieren die echt een goed leven hebben gehad.

Grossier Peter Konijn is dan een prima samenwerkingspartner. Een modern en innovatief bedrijf dat altijd streeft naar nog meer kwaliteit: een beter stuk vlees en een beter leven voor de dieren. Het Zuiderzeevarken is daar een mooi voorbeeld van: “Het Zuiderzeevarken is varkensvlees van de beste kwaliteit, waarbij we alles zelf in de hand hebben. Samen met de boer kunnen we echt voor het welzijn van de dieren gaan en een prachtig stuk vlees leveren. De dieren krijgen speciaal voer dat vrij is van soja en palm. Het vlees heeft een mooie marmering, is mals, sappig en vol van smaak.”

 

Historische grond

De dieren zelf beseffen dat natuurlijk niet maar zij leven op historische grond. Gesitueerd ten oosten van Hoorn werd deze plaats rond 500 voor het eerst bewoond door uit het noorden van Duitsland of Denemarken afkomstige Friezen. De naam Wijdenes is, aldus een overgeleverd volksverhaal, te danken aan een Scandinaviër die hier neerstreek, een kasteel bouwde en er van circa 820 tot 890 woonde. Later was het gebied ten tijde van de West-Friese oorlogen vaak het toneel van hevige strijd. Het was graaf Floris V (1256-1296) die in de jaren 1282-1283 de weerbarstige West-Friezen, die weigerden het grafelijk gezag te onderkennen, uiteindelijk versloeg. In Wijdenes werd een dwangburcht gebouwd, tot op heden is de locatie ervan nog niet bekend maar het vermoeden bestaat dat deze buiten de dijken, dus in het Markermeer kan zijn.

 

Wroeten in stro en zaagsel

De varkens die zich Zuiderzeevarken mogen noemen, leven onbekommerd en niet gehinderd door al deze geschiedenissen op de boerderij van Erik en Marleen en hun zoons in Wijdenes. Er zijn meer dieren: landgeiten, schapen, pauwen, kippen en de twee Herefordkoeien Clara en Belle. De varkens worden met liefde verzorgd. Ze hebben veel ruimte en licht en een bedding van stro en zaagsel, waarin ze kunnen wroeten en waar ze op kunnen luieren. De boerderij is een zogenoemde belevenisboerderij: op vrijdag en zaterdag kan deze door het publiek worden bezocht. Behalve kijken naar de varkens, kun je in de boerderijwinkel allerlei producten van lokale boeren kopen: eieren, boerenkaas, olie, azijn en soepen, Polderhoen, boerenijs en natuurlijk ook het vlees van de Zuiderzeevarkens. Koop dus lokaal, zo steunen we ook de boeren die zorgen dat al deze lekkere dingen op tafel kunnen komen.