Spannend waren ze zeker, die laatste weken voor de opening van onze nieuwe winkel. Van alles moest er gebeuren om direct goed van start te kunnen gaan. Tegenvallers zijn opgelost, meevallers met vreugde omarmd en iedereen heeft natuurlijk hard gewerkt. En zo stonden wij op dinsdagavond 5 juli stralend klaar om de opening van Kwaliteitsslagerij Astrid Drenthe feestelijk in te luiden samen met familie en vrienden, trouwe klanten, leveranciers en collega’s. Om de volgende ochtend ‘gewoon’ open te gaan voor onze eerste klanten, die er deze woensdag 6 juli al vroeg waren want je kunt bij ons reeds om 07.30 uur terecht. Wij zijn nu drie maanden verder en kunnen zeggen: wij zijn trots!

Trots op het resultaat, de winkel. Trots op onze klanten die hun waardering niet onder stoelen of banken steken. Blij met de verheugde reacties van de vroege vogels, die met een heerlijk vers belegd broodje naar het werk kunnen. Blij met onze collega winkeliers, die wij natuurlijk allemaal al kennen want hiervoor was onze slagerij gevestigd in de Kingsalmarkt. En een beetje trots op onszelf, ja, dat ook.

Kwaliteit is niet een rekbaar begrip

Want het beste op je bord begint bij de boodschappen. En daarmee met de keuze waar je die haalt, in welke winkel. Gaan we nog een stap terug in de keten van ons voedsel, dan zal die vertrouwde winkel op zijn beurt weer hetzelfde hebben moeten doen met zijn leveranciers. Samengevat komt het neer op weten wat je eet. En nee, kwaliteit is geen rekbaar begrip. Bij ons niet, en nergens waar eerlijk en goed voedsel centraal staat.

Eten moeten we allemaal. Afhankelijk van de beschikbare tijd en de eigen interesse – de een houdt immers echt van koken terwijl de ander dit ervaart als een dagelijks terugkerende kwelling – zetten wij iets op tafel dat zowel lekker als voedzaam moet zijn. Het eerste omdat anders niemand het eet, het tweede om voldoende energie uit ons voedsel te halen.

Varieer, kies bewust en eet lekker

Wat fascinerend is en tegelijkertijd ook wel een beetje verontrustend, is de hoeveelheid voedsel die wij wereldwijd consumeren. Die is namelijk toegenomen in de loop der jaren; wij zijn steeds meer gaan eten. Maar niet noodzakelijkerwijze ook steeds beter. Meer bewerkte producten, meer toevoegingen (denk aan conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen). Gelukkig weten velen wel hoe je een gezond eetpatroon vorm kunt geven, wat erin hoort en wat vooral niet. Wij denken daar uiteraard ook over na, en dan is de uitkomst deze: minder maar beter.

Zorg voor een gebalanceerd dieet, met goede porties (niet te groot); reusachtige lappen rood vlees zijn als dagelijkse kost niet gezond. En kies voor kwaliteit, voor vlees van dieren die een goed leven hebben gehad. Eigenlijk is het allemaal zo eenvoudig. Want een menu van kiloknaller, chips en voorgekauwde sla, nou nee. Wij bepleiten juist die andere manier: bewust kiezen en variëren met de vier V’s (vlees, vis, gevogelte, vegetarisch). Dat is alles. En het is een drogreden dat zoiets alleen kan met een goed gevulde portemonnaie. Het enige wat je wel nodig hebt is: zin om het zo te doen. En als de tijd daarvoor ontbreekt, kom eens bij ons in de winkel kijken wat wij allemaal aan vers bereide maaltijden aanbieden.

Ons doel: van alles het beste

Onze slagerij en traiteur combineert de beste kwaliteit van de producten met de gezelligheid van een buurtwinkel. Wij kennen onze vaste klanten, ons personeel staat altijd klaar met deskundig advies maar ook met een gezellig praatje. Als eigenaar is Astrid Drenthe natuurlijk blij met hoe deze eerste maanden zijn gegaan. “Alles loopt op rolletjes, er komen ook veel nieuwe klanten die dan ook vaak weer iets bijzonders willen bestellen. Dat geeft voldoening want je wilt toch altijd weer worden uitgedaagd, ook in je vakkennis.” Is hier iemand aan het woord die getypeerd kan worden als rasoptimist, geluksvogel, nuchtere middenstander, harde werker? Misschien van alles wat, want bij het harde werken hoort ook de nuchterheid van gewoon  aanpakken, en wie door anderen als geluksvogel wordt bestempeld, blijkt  vooral iemand te zijn die ook bij tegenslag een ruime dosis optimisme weet te bewaren. Een gezonde basis al met al, met zin en met een doel. En ontzettend veel plezier in dit werk.

 

In onze blog ‘De welvoorziene keuken’ gaat het over eten en onze slagerij, over onze producten en recepten, over wie er werken en over kwaliteit.